Borettslaget sparte hundretusener på takfornying

Publisert: 17. Aug 2015

Hvis du bor i et borettslag der taket ikke har blitt vedlikeholdt på 20 år eller mer, begynner det å bli på høy tid å gjøre noe med det. Venter dere for lenge risikerer dere å måtte bytte hele taket. Problemet er at borettslag ofte sliter med dårlig likviditet, slik at det ikke er penger til de store vedlikeholds- og reparasjonsoppgavene. Men hvorfor bytte hele taket når det kan fornyes til en mye lavere pris – slik dette borettslaget gjorde?

– Ørnahaugen Borettslag ligger i Fyllingsdalen utenfor Bergen og ble bygget i 1972, forteller styreleder Lasse Holm.

Når det først lekker jo det et tegn på at det er noe mer alvorlig

– Vi består av 23 lavblokker der alle har tre etasjer, og det er seks til syv leiligheter i hver oppgang. Her bor unge og eldre, enslige og små familier – og masse kjæledyr – i skjønn forening. Blokkene ligger i en sirkel og har rekreasjonsområdet Kanadaskogen rett bak seg. Med kun 10 minutter å gå til Oasen kjøpesenter er beliggenheten både landlig og sentral.

Mørkt tak ga varme leiligheter

Som med så mange andre borettslag og industribygg hadde Ørnahaugen svart asfalttak. Og når alderen på taket er godt over 40 år begynte det å skje ting som ikke burde skjedd – taket begynte å lekke:

– Vi hadde hatt et par runder med et annet firma som skulle utbedre der det var lekkasje inn i et par leiligheter. Men når det først lekker jo det et tegn på at det er noe mer alvorlig. Dessuten var taket blitt skjoldet og stygt som følge av alder, sol, regn, varme og kulde.

Å bytte taket var dyrt og omfattende

Et annet problem var at det mørke belegget gjorde at temperaturen i toppleilighetene var veldig høy om sommeren.

– Når det var mye snø om vinteren, dannet det seg også fonner som ramlet ned på verandaer. Og det er jo ikke noe særlig å få i hodet og nakken, smiler Lasse.

– Vurderte dere på noe tidspunkt å bytte hele taket?

– Ja, vi snakket om det i flere år, og til slutt måtte vi jo gjøre noe. Men å bytte taket var dyrt og omfattende. Vi kunne fortsette å flikke, men det var ikke noen god løsning i det lange løp.

Fornying kostet under halvparten av nytt tak

Lasse og resten av styret kontaktet BOB (Bergen og Omegn Boligbyggelag) som er forretningsføreren deres, og det var en av driftsingeniørene der som foreslo Norsk Takfornying som et alternativ.

I forhold til nytt tak var prisen langt under halvparten

– Vi var jo litt skeptiske siden vi ikke hadde hørt noe om takfornying, men det fremsto som såpass interessant at vi valgte å gå videre. Da vi snakket med Norsk Takfornying fikk vi høre at dette var vanlig på borettslags- og industritak i Danmark og Europa. Så fikk vi et prisanslag  som var veldig gunstig – i forhold til nytt tak var prisen langt under halvparten.

Underveis i prosessen snakket de med andre firmaer som tilbød å fornye taket, men de valgte å forholde seg til Norsk Takfornying.

Det var en gunstig løsning i forhold til å sette i gang et stort industriarbeid

– I hovedsak gikk det på pris kombinert med referansene fra utlandet, tiden det tok og at vi tenkte det var en gunstig løsning i forhold til å sette i gang et stort industriarbeid.

Takfornyingen gikk raskt

Selve takfornyingen er en relativt enkel prosess: Først blir taket rengjort, og hvis det blir oppdaget feil og mangler blir disse reparert. Så sprøytes eller rulles membranen på, som regel i to omganger. Denne operasjonen gjør at taket holder i opptil 25 år.

– Det viktigste er at taket er tett, og at det holder over tid i forhold til pris. Selv om det ikke er nødvendig at takene våre er skinnende og prangende som på villaer, så er det jo fint når det ser bra ut, forklarer Lasse.

6270 kvadratmeter tak ble likevel ferdig to måneder tidligere enn planlagt

– Jobben gikk fort unna. Gutta på taket hadde teknikken inne og de jobbet raskt og effektivt.

Takene på Ørnahaugen trengte tydeligvis sårt å bli gjort noe med – til slutt ble det nemlig lagt tre lag membran. 6270 kvadratmeter tak ble likevel ferdig to måneder tidligere enn planlagt.

Lyst tak er lurt!

Etter at taket var ferdig kunne Lasse konstatere at jobben ble vel utført. Både styret og de fleste beboerne er strålende fornøyde med takfornyingen.

Fornyingen gjorde at temperaturen i toppleilighetene ble bedre

– Det er viktig med tak og fasade, og nå er det mye finere her. Noen synes kanskje det var rart med lyst tak, men fornyingen gjorde at temperaturen i toppleilighetene ble bedre.

Takket være henholdsvis Gule Sider og 1881 ser du forskjellen på de gamle og nye takene.

Her skal det legges til at om du ønsker mørkt tak til borettslaget eller bedriften er det selvsagt fullt mulig.

– Hva er du spesielt fornøyd med?

– At det gikk radig fra da vi bestilte, at alt kom i tide og ble gjort da det skulle, og til den prisen som var avtalt. Og så var det godt å endelig få det gjort, å få vekk den utfordringen. Taket er en viktig fasade mot været – og her er det mye vær.

Lasse er så fornøyd at han til og med har deltatt på samling for partnerne til Norsk Takfornying for å fortelle om sine gode erfaringer – som han gjerne deler videre til andre borettslag.

Denne teknikken er helt genial for borettslag

– På samlingen fortalte jeg hva vi som kunder følte, og det var en positiv opplevelse. Denne teknikken er helt genial for borettslag, sier han.

– Nå er det heller ikke fonner med snø, for alt renner av med en gang. Det kan jo være at noen får snø i nakken nå også, men det er i hvert fall mye mindre, avslutter den glade styrelederen.

  • Les mer