Det viktigste vedlikeholdet

Publisert: 23. Mar 2015

Omtrent halvparten av norske tak er utskiftningsklare, men når det å bytte et tak kan koste flere hundre tusen kroner er det fristende å utsette kostnaden i det lengste. Det finnes mange flotte og velstelte fasader under falmede og utrygge tak. 

Her ser du et tak slik de ofte ser ut før takfornying.

Det hjelper lite på helhetsinntrykket at veggene er nymalte når taket er i en slik forfatning.

Et ustelt tak kan være en langt større risiko for hjemmet ditt enn en malingsslitt fasade.

Visste du at det finnes et mye enklere og mer miljøvennlig alternativ som holder like lenge, til ca en fjerdedel av prisen?

Her ser du det samme taket etter ferdig utført takfornying,

Norsk Takfornying har fornyet tusenvis av tak i Norge. Våre kunder får tak som ser ut som den dagen de var nye, og som har en betydelig forlenget levetid.

Et pent og velstelt tak bedrer husets utseende og øker verdien.

Se opp!

Et standard tak har en levetid på 25 til 40 år, men vær og vind gjør at dette varierer kraftig fra sted til sted og fra hus til hus. For å unngå kjedelige overraskelser som dryppende vann fra taket, og råte og mugg i veggene, bør du kontrollere taket ditt jevnlig og straks utbedre feil og mangler.

Thormodsen hos Norsk Takfornying minner om at du selv kan bidra til å forlenge levetiden på taket ditt. Rengjør takrennene for mose og løv, se til at nedløpene er åpne, og sjekk at taksteinene ligger som de skal. Etter uværsperioder er det spesielt viktig å sjekke at alt er på plass.

Om du er i tvil om hva du skal gjøre, og stadig utsetter det å ta en grundig taksjekk, så kan det absolutt lønne seg å tilkalle en profesjonell. Ikke forsøm det viktigste vedlikeholdet. Taket er den viktigste fasaden på huset ditt, og Norsk Takfornying utfører gratis befaring.

Alle huseiere vet at man jevnlig må beise eller male kledningen på huset for å unngå skader og påfølgende overdrevne kostnader. For de fleste er det også innlysende at vegger av betong og mur trenger jevnlig vedlikehold. Likevel kommer det merkelig nok overraskende på mange at byggets aller viktigste fasade, taket, også må tas vare på om det skal holde seg helt og pent. Godt stell av taket forebygger og forhindrer lekkasjer, og kan spare deg for betydelige kostnader. Det å ta vare på taket er en av de viktigste investeringene du kan gjøre for hjemmet ditt.

Forleng levetiden til aldrende tak

Alger og mose gjør at takstein holder på fuktighet, noe som fører til at taket utsettes for frostsprengning. Regn, vind, snø og sol sliter på taket ditt hver eneste dag, og dersom du ikke jevnlig ser over taket ditt risikerer du kostbare overraskelser. Ofte går det så langt at eneste alternativ er å skifte hele taket. Dersom du er litt tidligere ute kan du fornye taket ditt til en brøkdel av kostnaden av å legge nytt tak. Å fornye et tak på 100 kvadratmeter kan ligge på 25-28 000 kroner. Et nytt tak koster gjerne fra 100 000 kroner.

Falmede tak blir like pene som da de var nye, og levetiden er forlenget med mange år.

Nytt tak eller fornyet tak?

Her har eier av taket til høyre valgt å gjennomføre en takfornying med fargeskifte.

Taket ser ut som nytt og har fått forlenget levetiden betydelig.

– Vi undersøker taket grundig og vurderer om en takfornying er et forsvarlig alternativ. Er du for sent ute og taket er helt ødelagt så må det selvfølgelig byttes ut, men om vi får slippe til i tide, så står vi klare til å redde huset ditt. Vi har lang erfaring, fornøyde kunder og vi gir 10 års garanti på jobben. I tillegg tilbyr vi serviceavtaler, sier Thormodsen på vegne av Norsk Takfornying sine 17 partnere i Norge.

Hva er takfornying?

Takfornying er en behandling over flere trinn der hele taket først blir høytrykksvasket og nøye kontrollert for sprekker og brudd. Pipebeslag, gjennomføringer og takrenner vurderes også. Takrenner renses og eventuelle sprukne takstein skiftes ut. Når alt er som det skal alt være blir hele taket dypimpregnert og påført to strøk maling, slik at det blir pent som det var den dagen det ble lagt. Hvilken farge du vil at taket skal ha kan du velge selv, og resten av prosessen er smertefri både for deg som huseier og for familieøkonomien.

  • Les mer