Dette må du vite om taket ditt

Publisert: 27. Mar 2014

Så godt som halvparten av norske tak er utskiftningsklare. Men det å bytte et tak kan koste deg flere hundre tusen kroner, og er i tillegg en tidkrevende affære. Visste du at det finnes et mye enklere og mer miljøvennlig alternativ som holder like lenge, til en fjerdedel av prisen?

Et standard tak har en levetid på alt fra 25 til 40 år, men vær og vind gjør at dette varierer kraftig fra sted til sted og fra hus til hus. For at du skal slippe å bli tatt på sengen av dryppende vann fra taket og få råte og mugg i veggene, kan du heller forlenge takets levetid med opptil 20 år ved å velge takfornying.

Tom Thormodsen i Norsk Takfornying forteller at det å ta vare på taket er en av de viktigste investeringene du kan gjøre for hjemmet ditt.

– Alle vet jo at man skal grunne treverket på huset – den skjønner folk flest. Og alle vet at maling beskytter mot UV-stråling, fukt, vær og vind. Da er det enkelt å forstå at godt stell av taket gjør det samme.

Følger du med på taket slipper du baksmell

Alger og mose gjør at taket holder på fukt, noe som fører til at det på vinterstid er utsatt for frostsprengning. Resten av året sørger regn, vind, snø og sol for at taksteinene dine virkelig får kjørt seg. Følger du ikke med, kan dette bli en av de største regningene du noensinne får i fanget.

Det er vanskelig å bedømme selv hvilken forfatning taket er i. Derfor tilbyr Norsk Takfornying gratis befaring.

– Vi kommer og ser på taksteinene og tar stikkprøver slik at vi får en oversikt over tilstanden på taket. Er det helt ødelagt må det selvfølgelig byttes ut, men om vi får slippe til i tide står vi klare til å redde huset ditt, sier Thormodsen med et glimt i øyet.

Å fornye taket tar i gjennomsnitt tre dager

Takfornying er en behandling over flere trinn der hele taket først blir høytrykksvasket og nøye kontrollert for sprekker og brudd. Hvis alt er som det skal være blir hele taket dypimpregnert og påført to strøk maling, slik at det blir like solid og flott som det var den dagen det ble lagt. Hvilken farge du vil taket skal ha kan du velge selv, og resten av prosessen er smertefri både for deg som huseier og lommeboka di.

– Å fornye taket ditt vil i gjennomsnitt ta omtrent tre dager, men det er selvfølgelig litt avhengig av størrelsen på taket. Vi bruker ingen giftige kjemikalier, så du kan fint være hjemme når vi sørger for at taket ditt blir, tett, trygt og fint igjen. Det eneste du trenger er å gjøre er å ha vann og støm tilgjengelig for oss, sier Thormodsen.

Norsk Takfornying har 10-årsgaranti, men erfaringsmessig ser de at takene varer opp mot 20 år og enda litt til. Et tak på 100 kvadratmeter kan ligger på 25-28 000 kroner ferdig behandlet. Et nytt koster gjerne 200 000.

– Du kan selv bidra med å forlenge levetiden på taket ditt ved å gjøre takrennene frie for mose og løv, se til at nedløpene er åpne og sjekke at taksteinene ligger som de skal. Etter en storm er det også lurt å sjekke at alt er på plass, og er du i tvil er det like greit å tilkalle en profesjonell. Norsk Takfornying gjør mer enn gjerne jobben, avslutter Thormodsen.

  • Les mer