Endelig tett tak på borettslaget eller bedriften

Publisert: 17. Aug 2015

Mange borettslag og bedrifter som eier eller leier industribygg har problemer med asfalt- eller papptaket – uten at de vet det. Det er også flere som kjenner til lekkasjer, fuktskader og råte, men som ikke har tid, råd eller mulighet til å legge nytt tak. Nå har det kommet en løsning som gjør innemiljøet tørt i minst 25 år, samtidig som du gjør både økonomien og miljøet en tjeneste.

– Et flatt asfalttak, eller papptak lagt i baner, har ekstremt mange svake punkter. Etter år med slitasje er skader dessuten vanskelige å lokalisere, forteller Tom Thormodsen i Norsk Takfornying.

Det er ikke nødvendigvis noen ulempe med et flatt tak i asfalt eller papp selv om vann blir liggende – hvis det er lagt som det skal og det er godt vedlikeholdt. Slik er dessverre ikke virkeligheten for norske borettslag og industribygg.

Det står dårlig til med mange industritak i Norge

– Jeg tror derfor vi trygt kan slå fast at det står dårlig til med mange industritak i Norge. Ingen har jo problemer før problemene begynner, men spesielt papptak som er 25 år begynner å nærme seg forventet levetid. Så det er nok en del tak som er modne for å bli gjort noe med.

Dårlig økonomi fører til tak som lekker

Å bytte tak på flere hundre eller noen tusen kvadratmeter kan fort bli veldig tidkrevende, og ikke minst kostbart.

– Uansett om det er en privat eller offentlig virksomhet, er det som regel økonomi som utsetter takbyttet, fortsetter Tom.

–  De velger å ikke bruke pengene der og da. Kan man utsette en stor kostnad, gjør man gjerne det så lenge som mulig.

Mange forsøker å finne skader, og flikker og reparerer med større eller mindre hell, men dette krever tid og kompetanse uten at man er sikret et godt resultat. Ofte fortsetter lekkasjene og kostnadene siger på i form av fuktskader, leiereduksjoner og bekymringer.

En av mange fordeler er at vi kan komme og legge ny membran om 25 år – istedenfor ny papp

Du som bor i et borettslag eller har en bedrift som trenger nytt tak og synes det er dyrt – du vet du må gjøre noe før det er for sent. Men hva kan du gjøre? Svaret på det er takfornying.

Takmembran som holder i 25 år

Norsk Takfornying sitt industritak er en flytende vanntett membran som sprøytes på taket, og som har like lang levetid som asfalt- og papptak. Der tradisjonell taktekking skjøtes eller sveises og har mange svake punkter som kan medføre lekkasjer og andre problemer, er membranen helt uten skjøter og gjør jobben den skal – holder taket tett.

Ifølge Tom er det hele en relativt enkel prosess:

– Først rengjør vi takflaten, og reparerer eventuelle feil og mangler. Deretter sprøytes eller rulles membranen på taket i to omganger med ca 1,8 kilo per kvadratmeter. Resultatet er en vanntett, tykk og fleksibel taktekking uten skjøter og risiko for lekkasje. Det er ikke mer komplisert enn dette, og da er det garantert å vare. Dette har samme levetid som takpapp har, men en av mange fordeler er at vi kan komme og legge ny membran om 25 år – istedenfor ny papp.

Mange bedrifter og borettslag kan spare 50 prosent på å velge takfornying

Noe som nemlig ikke er bra med takpapp er at den beveger seg når det blir varmt, hvilket gjør at det blir vanskelig å legge ny oppå.

– Når vi skal legge membran finner vi gjerne flere lag papp. Men vi kan rulle eller sprøyte på uansett hvor mange lag som ligger under. Så membran vil gi lavere kostnader, fremfor å fjerne gammel takpapp og så legge ny.

Takfornying er bedre for økonomien og miljøet

Én ting er økonomien når det gjelder arbeid og materialer. En annen ting er økonomien etter at membranen er lagt. Her har Tom mange gode nyheter, og stikkordene er driftskostnader, energi og miljø.

Siden et tak tekket med membran ikke har skjøter er det ekstremt robust, og det er enkelt og tidsbesparende å utføre årlige kontroller. Eventuelle skader vil kunne lokaliseres langt raskere enn ved tradisjonell taktekking, og det er svært enkelt å utbedre disse.

Å gå over til noe så enkelt som solreflekterende tak reduserer både kostnadene og problemene

-Slik kan våre kunder spare mye i forhold til å bytte tak, både når det gjelder selve fornyingen og videre drift og vedlikehold. Jeg tror mange bedrifter og borettslag kan spare 50 prosent på å velge takfornying.

Lyst tak gir bedre inneklima

Det er vanlig med svarte tak på borettslag og industribygg, og Norsk Takfornying legger selvsagt svart membran om det er ønskelig. Tom mener at lyst tak være en bedre løsning:

– Om kundene våre har problemer med at det blir for varmt inne i byggene på sommeren, så velger de ofte å få toppstrøket utført i lys reflekterende membran. Dette gjør både at mindre varme trenger inn gjennom taket, og at ventilasjonsanlegget får tilgang på kjøligere uteluft som igjen brukes til å kjøle ned luften inne. Med andre ord blir det det både mindre behov for kjøling av bygget, og samtidig større effekt av ventilasjonsanlegget, forklarer han.

– For flere av våre kunder vil det kanskje på sikt også være aktuelt å montere solcellepaneler, og membran som reflekterer sollys gir økt effekt av disse.

Tom forteller også at myndighetene i New York nå oppfordrer huseierne til å takene male hvite og reflekterende, nettopp for å redusere temperaturene og bruke mindre energi.

Her i Norge sliter mange kjøpesentre med innetemperaturen på varme sommerdager. Svarte tak varmer opp bygget direkte og i form av for varm luft til ventilasjonsaggregatene. Innvendig er takene fulle av belysning som genererer ytterligere varme, og kjølingen av byggene blir i beste fall kostbar. Kapasiteten hos endel ventilasjons- og kjøleanlegg er rett og slett ikke dimensjonert for disse utfordringene. Det å gå over til noe så enkelt som solreflekterende tak reduserer både kostnadene og problemene.

Det beste og sikreste på markedet innen takfornying

Noen som gjorde nettopp dette var Ørnahaugen Borettslag i Fyllingsdalen utenfor Bergen. Der hadde de asfalttak, og da de måtte gjøre noe grunnet lekkasjer valgte de lys og reflekterende membran. Det medførte ikke bare at taket ble tett, men at temperaturen i toppleilighetene ble bedre. Konklusjonen var at “lyst er lurt”.

Taket passer for norske forhold

Om denne måten å fornye tak på er nytt i Norge, er det velkjent i Europa gjennom mange år.

– Produktene våre er testet i det vide og brede, og vi har resultater som kan bekrefte at dette er noe av det beste og sikreste på markedet innen takfornying.

– Europa er én ting – Norge har jo et annet klima?

– Ifølge produsenten kan dette taket ligge under vann 365 dager i året, og det er jo fint på Vestlandet…! I tillegg tåler det kulde og sol, sier Tom før han avslutter:

– Takpapp beveger seg når den blir ekstremt varm, og når den blir gammel kan det forårsake brister. Membranen vår har høy elastisitet, så den tåler temperatursvingningene. Husk også alle fordelene du får når det gjelder energi, miljø og økonomi.

For beboere i borettslag, og for eier og leietager i industribygg gir takfornying en tryggere hverdag. Bedriften kan dermed ha fokus på drift og verdiskapning, ikke vedlikehold og diskusjoner.

  • Les mer