Fornyet taket og sparte 70 000

Publisert: 20. Aug 2015

Vestlandsfjordene er vakre når de bader i vår- og sommersol, og det er ikke rart at de er et yndet turistmål. Ulempen er at været dessverre ikke alltid er like fint, og hus- og hyttetak er utsatt for mye regn, fuktighet og vind. Det falmer, får sprekker og sammen med milde vintre fører det til at du får mosegrodde takstein. Dette er lite pent og dessuten skadelig for taket ditt. Men må du bytte hele taket om det begynner å bli slitt  – eller kan det gjøres på en enklere og rimeligere måte?

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Det samme kan sies om tak. Jo dårligere taksteinene er, desto større er sjansen for at du kan få skader på huset ditt som blir dyre å reparere. Takstein har en levetid på ca 30 år, og mer enn halvparten av norske tak er modne for utskifting.

Du skal kanskje legge nytt tak på huset ditt nå? Det kan være det er unødvendig – i de fleste tilfeller er nemlig en takfornying nok.

Fuktig klima gir mose på taket

Mose gjør at taket bruker lenger tid på å tørke opp mellom hvert regnskyll, og bidrar til riss og frostsprengning av takstein. Mosegrodde tak er et kjent problem over hele Norge, men Vestlandet er spesielt utsatt. Taket på huset til Tore Kjell Thorsen og familien som bor i idylliske Sunde i Kvinnherad var intet unntak.

Derfor måtte vi ta i et tak

–  Huset vårt er utskilt fra småbruket til foreldrene mine, og her har vi storslagen utsikt over fjord og fjell. Vi flyttet inn i 1986, og vi hadde betongtakstein som var veldig mosegrodd. Derfor måtte vi ta i et tak, sier han spøkefullt.

Han legger til at en av de verste fiendene til taket er trær og busker som står tett inntil huset og skygger. Det gjør at taket ikke får tørket skikkelig opp mellom regnbygene, det gjør at mosen trives og binder ytterligere fuktighet.

– Alternativet var å bytte taket. Jeg kom aldri så langt at jeg fikk hentet inn priser, men jeg forhørte meg med andre som hadde tak av tilsvarende størrelse. Så kom jeg over takfornying, og det viste seg at det kostet mindre enn halvparten av et nytt tak.

Så videoer av takfornying og ble overbevist

Tore Kjell forteller at det var prisen som ble avgjørende. Og han syntes takfornying så trygt ut da han fikk se videoer av prosessen på nettet.

– Jeg følte jo at jeg tok en sjanse, men da det viste seg at den lokale forhandleren Sunde Bygg ble drevet av en gammel kamerat av meg forsvant all tvil.

Ifølge Tore Kjell så han ikke på andre alternativer etter at han hadde snakket med Sunde Bygg og Norsk Takfornying.

Det var ikke kameraten min som overtalte meg, det var presentasjonene på nettet som overbeviste meg

– Slik jeg har forstått det har de fleste andre kun spyling av taket, og ikke impregnering og maling. Så det var ikke kameraten min som overtalte meg, det var presentasjonene på nettet som overbeviste meg.

Taket før takfornying

Vask av taket fjerner det synlige problemet, men det er impregnering og spesialmaling som sørger for at taket er godt ivaretatt for fremtiden.

Tore Kjell vet ikke nøyaktig hvor mye han sparte på å bruke Norsk Takfornying fremfor å bytte taket, men han anslår at beløpet er mellom 60 000 og 70 000 kroner. Og ikke bare sparte han penger, men Tore Kjell er også fornøyd med den korte tiden det tok:

– Det var først to dager med spyling, så en dag med impregnering, og så to dager med maling. I tillegg foretok de sjekk av takrenner og nedløp, og rensk av takrennene var inkludert i prisen. Alt i alt tok det fem dager, og den siste dagen var det fire mann i sving. Vi hadde et av de første husene som ble tatt her i regionen, så da ville de komme fra hovedkontoret i Bergen og se også.

Nå har familien tett tak i opptil 20 år fremover

Alt ble levert når det skulle, og Tore Kjell fikk ingen overraskelser da regningen kom. Og nå har familien tett tak i opptil 20 år fremover.

Takfornyingsambassadøren

Tore Kjell er fornøyd med resultatet, men det han kanskje er mest imponert over er at han malte huset i ny farge samtidig som Norsk Takfornying holdt på. Det gjorde de uten at han behøvde å være redd for at de sølte på hverken husveggene eller bilen.

Taket ser jo ut som da det var nytt

Resultatet av arbeidet har gjort at Tore Kjell, i tillegg til å selge utstyr til livbåter, også har tatt på seg rollen som ambassadør:

– Jeg har allerede anbefalt Norsk Takfornying til flere jeg kjenner som begynner å få mosegrodde tak. Jeg har til og med bilde på mobilen før og etter at taket ble fornyet, og de blir imponert, forteller han før han avslutter:

Taket ser jo ut som da det var nytt!

  • Les mer