Halvparten av alle tak bør fikses

Publisert: 27. Mar 2014

En undersøkelse utført i 2011 viste at halvparten av alle norske tak burde fikses. Tre år senere er det liten grunn til å tro at tilstanden i de mange hjem har endret seg stort. Men trenger du virkelig å rive det gamle taket, legge nytt og bruke hundretusenvis av kroner for å få taket i stand?

Svaret er nei. Slettes ikke. For mange er det å legge nytt tak bortkastede penger.

Dersom taket er uten større skader og du liker en god deal, er det planene om ny takstein som bør kastes ut av vinduet – ikke pengene. Løsningen er nemlig såre enkel. Oppgrader huset, gjør taket som nytt, og velg takfornying.

Unngå lekkasje

– De vanligste problemene med gamle tak er generell slitasje, takstein som sprekker og at vann trenger inn som gjør at underlaget råtner. Dette vil igjen resulterer i lekkasje inn i huset ditt, og det er absolutt ikke noe man bør ta lett på, sier Tom Thormodsen i Norsk Takfornying.

Ved å fornye taket blir hver eneste takstein grundig vasket og kontrollert for sprekker og brudd, og hele taket blir impregnert og malt. Eksperten anbefaler deg å sjekke taket minst én gang i året. Dersom lektene under taket er i god stand og taksteinen er like hel, kan du forlenge levetiden på taket ditt med opp til 20 år ved å fornye det.

– Du kan gjerne se på det å fornye taket som like viktig som å male huset. Du maler huset for å ta vare på kledningen, og så lenge fargen er inntakt vet du at den beskytter veggen. Det samme prinsippet gjelder for taket ditt, sier han.

Nytt tak er dyrt

Omfattende arbeid på boligen er ofte dyrt, og taket er intet unntak. Thormodsen sier takfornying gjerne koster en fjerdedel av det det koster å legge helt nytt tak, og når nytt tak fort koster flere hundre tusen kroner, er det gode penger å ha når sommerferien er like rundt hjørnet. I tillegg vil ikke naboen kunne avsløre at bak den nye malingen befinner de gamle og grå steinene som har vært der i alle år.

– Det eneste du trenger å gjøre klart når Norsk Takfornying kommer på besøk er tilgang på vann og strøm. Jobben tar cirka tre dager, og du kan være hjemme mens vi jobber, eller du kan reise bort – det er opp til deg, avslutter Thormodsen.

  • Les mer