Ikke la taket ruinere deg

Publisert: 27. Mar 2014

Taket er et av de viktigste elementene som beskytter huset ditt. Mange glemmer vedlikeholdet, og det kan det koste deg flere hundre tusen kroner når du må legge nytt. Derfor er takfornying et godt og langt billigere alternativ.

Uten et solid tak er hele huset i fare for å bli ødelagt av vannskader, mugg og råte. Likevel står det nederst på prioriteringslisten fordi du rett og slett går ut fra at det er i orden. Et tak har lang levetid, og da er det naturlig at du ikke tenker over det i hverdagen. Du maler huset, raker plenen, sår gress og blomster, og spyler oppkjørselen for at det skal se fint ut, vel intetanende om at taket ditt også trenger stell.

Sparer både penger og miljøet

– Et standard norsk tak holder i alt fra 25 til 40 år, avhengig av vær og vind. Hvis taket er så ødelagt at det trenger å byttes ut helt skal man gjøre det. Men er det et tak vi kan redde sparer du veldig mye penger og også miljøet, fordi vi genererer mindre avfall, forteller Tom Thormodsen i Norsk Takfornying.

Så godt som halvparten av norske tak begynner å dra på årene. Med mindre taket ditt har større skader eller er ødelagt er det en god idé å velge takfornying. Når Norsk Takfornying fornyer taket blir hver eneste takstein grundig vasket og kontrollert for sprekker og brudd, og hele taket blir impregnert og malt.

– Generell slitasje, takstein som sprekker og at vann trenger gjennom bidrar til at underlaget råtner. Dette er de vanligste problemene med gamle tak. Hvis dette fører til vannlekasje sitter du i saksa, sier Thormodsen.

For å sjekke om taket ditt trenger fornying kommer Norsk Takfornying på en gratis befaring og tar stikkprøver. Hvis taket trenger behandling lager de et prisoverslag der alt er inkludert.

– Prisen på takfornying ligger på under en fjerdedel av prisen på et nytt tak. I tillegg er det langt mer miljøvennlig, forklarer Thormodsen.

Takfornying sørger for at taket ditt holder opptil 20 år lenger

Thormodsen har vært med på å sørge for at tak over hele vårt langstrakte land har fått en oppussing slik at det ikke er behov for utskiftning.

– Du kan gjerne se på det å fornye taket som like viktig som å male huset. Du maler huset for å ta vare på kledningen, og så lenge fargen er intakt vet du at den beskytter veggen. Hadde du latt være hadde du etterhvert måttet bytte ut kledningen. Det samme prinsippet gjelder for taket ditt. Med takfornying holder taket ditt i opptil 20 år til, sier han.

– Behandlingen vi gjør bidrar i tillegg til at taket ser så godt som nytt ut, og det det er jo en stor bonus, avslutter Thormodsen med et smil.

  • Les mer