Passer du like godt på hytta som på huset?

Publisert: 27. Mar 2014

Det finnes i overkant av 400.000 fritidsboliger i Norge. På hver hytte er det et tak som ofte blir utsatt for mer vær, vind, sol og snø enn der du bor til daglig. Kanskje besøker du hytta hver ledige helg, eller kun et par ganger i året. Uansett bør hyttetaket få samme pleien som taket hjemme.

Det sies at man bør inspisere taket årlig. Børste bort løv, skrubbe bort mose, og se til at alt er som det skal. Slik minsker du sjansen for uhyggelige overraskelser som ødelagt takstein og vannlekkasjer.

– Hytter blir ofte utsatt for mye ytre slitasje, og her er det påkjenninger som vær og vind som er de største utfordringene for taket. De som har hytte på fjellet har også ofte snø liggende lenge, som gjør at man bør være ekstra påpasselig, sier Tom Thormodsen i Norsk Takfornying.

Liten investering forlenger levetiden

Takeksperten sier at det er like stor variasjon av taktyper på hytter som på boliger. Skifer er mer vanlig på hytter, og er et naturmateriale som holder i mange år. Har derimot hytta takstein, ståltak, papptak eller betongtak, kan det lønne seg å både gjennomføre en årlig ytre sjekk og i tillegg krype opp på loftet for å se etter fuktskader.

Er derimot hyttetaket gammelt, men du er så heldig at de store fuktskadene har uteblitt, kan en liten investering i taket forlenge hyttas levetid i mange år. Å vente til taket nesten faller sammen er sjelden er god idé. Da flyr kronene raskt ut av kontoen.

– All ytre påkjenning bidrar til at taket slites. Spesielt alger og mose holder godt på fukt, og gjennom vinteren blir taksteinen fort utsatt for prostpregning. Taksteinen blir bare tynnere og tynnere, og til slutt må den byttes ut. Hvis derimot lektene under taksteinen er i god stand, og taket ikke har store fuktskader, kan takfornying forlenge levetiden på hyttetaket ditt med opp til 20 år. Og så koster det gjerne bare én fjerdedel av hva det vil koste å legge nytt tak, sier han.

Bevar husets femte fasade

Dersom du ikke har hørt om takfornying tidligere, bør du gjøre deg kjent med denne metoden å bevare husets femte fasade.

– Norsk Takfornying fornyer tak over hele landet, og det hele er gjort på bare noen dager. Først sjekker vi taket og bytter ut ødelagt takstein. Deretter vaskes hele taket grundig, inkludert takrenner og nedløp. Når taket er tørt impregnerer vi og påfører to lag med farge. Lar du oss fornye taket ditt, enten det er på hytta eller hjemme, kan du være sikker på at det holder i mange år til, avslutter Thormodsen.

  • Les mer