Slik avslører du en useriøs håndverker

Publisert: 19. Aug 2015

Mange av oss har hatt håndverkere som ikke blir ferdig til avtalt tid og pris. Noen har også betalt før arbeidet er ferdig, og så forsvinner håndverkeren som sagmugg i vinden. Hva gjør du hvis det skjer deg? Mange av oss bruker også penger på oppussing som er unødvendig. Vet du hva som er det viktigste du kan pusse opp?

Bruker du denne sjekklisten – og følger den – reduserer du sjansen for å bli lurt til et minimum.

Dette må du ha på plass når du engasjerer håndverker

1) Nøyaktig beskrivelse av oppdraget

Om du tar en ringerunde til lokale håndverkere, eller legger ut oppdragsbeskrivelsen på for eksempel FINN oppdrag eller Anbudstorget – sørg for å være nøye når du forteller hva du vil ha gjort. Ta bilder og lag tegninger. Estimer ønsket kvalitet og tidsbruk, og be om et prisoverslag.

2) Mottakelse av anbud

Ikke gå for det første og beste tilbudet. Bruk tid på å sammenligne. Det kan være det lønner seg å legge litt ekstra penger i arbeidet for å få både håndverkeren og kvaliteten du ønsker. Sjekk også om håndverkeren har Mesterbrev. Hvis du skal pusse opp badet må rørleggeren ha Våtromssertifikat, hvis ikke vil det være verdiløst den dagen du skal selge.

3) Referanser og bakgrunnssjekk

På en oppdragstjeneste er det relativt enkelt å sjekke om en håndverker er seriøs, da de har kundeomtaler. Hvis håndverkeren kommer via venner, spør gjerne om de har brukt vedkommende eller om de bare kjenner hverandre. Det er dessuten smart å ta turen til Enhetsregisteret for å finne flere opplysninger. En tommelfingerregel er at jo lenger et firma har eksistert, desto mer seriøst er det.

4) Skriv kontrakt

Sørg for å få med startdato, tidsplan og sluttdato. I tillegg skal selvsagt timepriser eller avtalt pris med, når du skal betale (underveis eller ved endt oppdrag) og dagmulkt. Hvis det skal gjøres tilleggsarbeid må dette avtales utenom, men også være skriftlig. Ikke forhåndsbetal og vær 100 prosent sikker på at arbeidet er hvitt. Er arbeidet svart har du ingen klagemuligheter.

Du finner gratis kontrakter hos Standard Norge, og hvis ikke håndverkeren vil bruke denne bør det ringe en liten varselbjelle.

5) Under og etter oppdraget

Om du ikke har mulighet til å være til stede hele tiden, sørg for at du får fulgt opp fremdriften. Ta bilder, og be håndverkeren om dokumentasjon. Det kan komme til nytte ved eventuell tvist.

Når oppdraget er ferdig, gå gjennom arbeidet med håndverkeren. Hvis alt er som det skal, er det bare å “shake hands”, takke for et vel utført oppdrag og betale oppgjøret. Om ikke arbeidet er tilfredsstillende utført, lag avtale og sett tidsfrist for når dette skal være ferdig.

6) Klage og reklamasjon

Selv om du har fulgt rådene, kan det likevel være at håndverkeren ikke har gjort som avtalt eller vil rette opp mangler. Da kan du kreve prisavslag, erstatning, holde tilbake penger eller heve avtalen. Du må først reklamere skriftlig til håndverkeren, men hvis det ikke fører frem kan du sende klagebrev til Forbrukerrådet.

Ikke all oppussing er like lønnsom

Når vi pusser opp hjemme er det bad og kjøkken vi både tar oftest og bruker mest penger på. I mange tilfeller er disse fullt ut fungerende, og det er derfor en unødvendig utgift.

Hvorfor ikke heller investere pengene på oppussing som er viktig? Det er én ting alle norske boligeier frykter, og det er plutselige og uforutsette utgifter i hundretusenkronersklassen. Denne typen utgifter kommer gjerne som et resultat av fukt, mugg, råte og generelt dårlig vedlikehold.

Har du sjekket taket i det siste?

Det er en enkel måte å unngå de store og uforutsette utgiftene på, og det er å foreta en sjekk av potensielle farer utenfra. Når sjekket du for eksempel taket sist? Har du sett om det har mose? Er det noen taksteiner som ikke er hele eller som ikke ligger på plass? Vokser det ugress i takrennene dine?

Tak før takfornying

Tak etter takfornying

Det viser seg nemlig at mer enn halvparten av norske tak må fikses, det betyr at sannsynligheten er stor for at det kan gjelde ditt tak også. Sjekker du i tide kan det være du slipper å bytte hele taket, og at en takfornying er nok.

Å velge en seriøs håndverker gjelder også når du skal du fikse taket, og Norsk Takfornying har gitt tusenvis av fornøyde kunder tett tak. Til en pris som kan være så lav som en fjerdedel av et nytt, får du et tak som er godt rustet for fremtiden. Norsk Takfornying er landsdekkende og gir 10 års garanti på sitt arbeide..

Under en takfornying blir hver eneste takstein kontrollert for brudd og sprekker. Hele taket blir deretter grundig rengjort, impregnert og malt. Dessuten blir takrenner og nedløp kontrollert og renset. Prosessen tar ikke mer enn tre til fem dager.

Gratis og uforpliktende befaring av taket

Lurer du på om du må bytte taket på huset eller hytta, eller om det holder med takfornying? Norsk Takfornying tilbyr gratis og uforpliktende befaring. Hvis taket ditt trenger å fornyes får du et prisoverslag der alt av arbeider og materialer er inkludert. Du får med andre ord ingen ubehagelige overraskelser i etterkant.

Å fornye og få tett tak på boligen din er en billig forsikring for familieøkonomien som kan spare deg for store beløp i fremtiden. I tillegg vil hele huset se penere og nyere ut med et vakkert og velholdt tak.

  • Les mer